Šta da radite ukoliko vam se telefon pokvari na putovanju?, Phone4u

Šta da radite ukoliko vam se telefon pokvari na putovanju?

Da budemo iskreni nikada nismo razmišljali o ovome dok nam se na poslednjem putu na kojem smo bili nije desila situacija da je touchscreen prestao da reaguje posle dva dana provedena na putu. Telefon koji smo koristili je iPhone X. To je veoma nezavidna situacija jer da nismo imali drugi telefon sa kojim mozemo da slikamo, koristimo navigaciju, intrenet, viber, whatsapp i društvene mreže bili bismo u situaciji da moramo da zamenimo ekran u toku putovanja. Računajući na cenu zamene ekrana kod nas iznos za popravku je bio popriličan u odnosu na budžet sa kojim smo raspolagali. Onda smo izguglali najbliži servis i uputili se tamo. Prvi šok kada smo ušli u radnju je bio da serviseri ne znaju ni jednu reč egleskog i kada smo izvadili telefon svi su u glas krenuli da govore „voter demedž“. Tada nam je već bilo jasno da osim što ne znaju engleski nije servis sve što se tako zove :). Onda smo nekako pokušali rukama i nogama da im objasnimo da i mi radimo servis i da nam daju samo alat kako bismo sami ustanovili kvar, pokazivali slike iz našeg servisa i nekako ih ubedili da nam daju alat. Tada je Nebojša nakon što je poskidao šrafove dobio od lokalnih majstora neke plastike sa kojima oni otvaraju telefone. Da bi izbegao da ošteti telefon dodatno sa tim alatom noktima je odvojio ekran od kućišta pri čemu su se lokalci zagledali kao da vide osmo svetsko čudo. Kada je ustanovio da je konektor touchscreen-a korodirao i da tu neke brzinske popravke nema, pitali smo domaćine koliko je novi ekran. Odgovor je bio 550 evra. Onda smo odustali od popravke dok se ne vratimo kući. Počastili smo majstore pivom zbog toga što su nam izašli u susret toliko da dobijemo alat.

Šta da radite ukoliko Vam se pokvasi telefon?

Svakako ga ne stavljajte u kesu sa pirinčem neće Vam pomoći, jedino možete oštetiti dodatno konektor punjenja ukoliko pirinač zapadne u njega.

  • Isključite telefon ukoliko je uključen i idite pravo u neki servis da ga otvore i osuše.
  • Ukoliko ne može da se uključi ne pokušavajte da ga uključite i ni slučajno ne pokušavajte da ga napunite.

Kada voda udje do matične ploče telefona, nikada ne znate sa kojom će komponentom biti u dodiru. Voda je dobar provodnik i samim tim ukliko se nadje u dodiru sa strujom na svakoj komponenti pravi kratak spoj. Zbog toga izbegavajte svaki pokušaj korišćenja telefona. Ono gde ljudi najčešće pogreše je da misle da je svaki telefon koji ima IP67 ili IP68 sertifikat apsolutno vodootporan. Nije. Vodootporan je samo do odredjene dubine, odnosno pritiska pod vodom, svi telefoni koji imaju IP67 sertifikat su vodonepropustivi a ne vodootporni (water-resistant, not water-proof), dok su oni sa sertifikatom IP68 malo više vodonepropustivi. Druga veoma bitna stvar je da telefon ne možete nikada potapati u more ili bazen, jer je u moru slana voda a bazen je pun hlora, tako da je oštećenje nakon ovakvog igranja veoma izvesno. Najčešći i najuspešniji primeri popravki su upravo oni gde je ljudima telefon upao u Dunav, u kadu ili lavabo, tačnije tamo gde je upao u čistu, slatku vodu.

Evo kako je naš telefon nastradao 🙂

Šta da radite ukoliko Vam se polomi ili pokvari ekran?

Idite u par servisa i raspitatajte se ceni popravke kao i o kvalitetu delova koji se ugradjuju. Ukoliko ne možete da se sporazumete sa lokalnim majstorima, koristite Google translate (Za prevode ovakve tehničke prirode veoma dobro radi, gotovo bez greške). S obzirom da se nalazite u turističkom mestu, i u nepovoljnom položaju da vrlo verovatno nemate drugi telefon koji biste koristili, lokalci će u većini slučajeva (ne mora da znači uvek) pokušati da Vam uzmu barem duplu sumu novca za popravku. Ukoliko Vam je hitno popravite ga ili nam možete poslati mail na servis@phone4u.rs sa upitom koliko bi koštala popravka za Vaš telefon. Mi se trudimo i inače da u najkraćem roku odgovorimo na svaki mail koji nam stigne tako da odgovor možete očekivati u par sati. Na osnovu cene kod nas možete stvoriti sliku da li je cena popravke previsoka pa može da sačeka dok se vratite kući ili ćete popravljati odmah.

Šta da radite ukoliko ima više kvarova na telefonu?

Tada proverite šta sve nije u redu, platite dijagnostiku i opet morate sami proceniti šta Vam najviše odgovara. Mi Vam stojimo na raspolaganju za svako pitanje vezano za cenu popravke i koliko nam je vremena potrebno da ga popravimo.

Šta da radite ukoiko Vam je telefon ukraden?

Najčešće ste potpuno bespomoćni. U drugoj ste državi, policajci vrlo često ne znaju engleski i jedino što možete da uradite jeste da prijavite telefon kao kraden. Pošto većina korisnika ne koristi internet u roaming-u, teško da ćete uspeti da locirate telefon preko aplikacije find my iPhone ili neki Android uredjaj preko google-ove aplikacije. Jedini način da sami sebi pomognete jeste tako što ćete isključiti Find My iPhone ili skinuti svoj telefon sa liste na Google uredjajima i sa IMEI brojem prijaviti policiji kradju. IMEI broj imate na poklopcu kutije ukoliko ga niste negde prepisali a telefon fizički nemate da biste utvrdili koji je. Morate imati i malo sreće da telefon počne da se koristi dok ste na odmoru i operateri će locirati Vaš uredjaj, o tome obavestiti policiju i telefon Vam može biti vraćen. Više puta smo čuli da se desio baš ovaj scenario u Crnoj Gori, Turskoj i Italiji. Za ostale zemlje ne možemo da garantujemo ali može se dogoditi da Vam se posreći.

Ukoliko imate bilo kakvih dodatnih pitanja pišite nam u komentarima, na mail: servis@phone4u.rs ili nas pozovite na +381637888188

 

 

Sex Cam

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *