Šta da radim kada mi telefon upadne u vodu?

Ako čitate ovo, nadamo se da to radite iz radoznalosti, mada je mnogo veća šansa da ste ovde završili zato što ste pokvasili Vaš smartphone. Pa da počnemo od početka.

Šta je vodootpornost a šta „vodonepropustivost“?

Većina današnjih telefona se reklamira kao vodonepropustivi telefoni. Ali, prevod kod nas je nekako izostao pa deluje zvuči kao da su naši telefoni otporni na vodu. Kada bi telefoni, ili bilo koja potrošačka elektronika bila zaista otporna na vodu, to bi značilo da može da se kvasi ili bude neogranično dugo u vodi na bilo kojoj dubini (čitaj pod pritiskom) neograničeno dugo, i nakon toga mogli da se upotrebljavaju. Već ovde nam je jasno da to baš i ne zvuči realno. Voda u suštini nije provodnik, i sva testiranja se vrše u demineralizovanoj vodi (ona koja se koristi za pegle), a u redovnoj upotrebi takvu vodu nećete pronaći. Ono što voda u sebi sadrži su minerali koji su provodnici i nakon sto pokvasite telefon, ukoliko prodje zaštitni spoljni sloj, telefon je u velikoj opasnosti da dodje do neke vrste kratkog spoja i pregorevanja različitih komponenti na telefonu a kao rezultat imate širok opseg kvarova kao što su potpuni prestanak rada ili otkazivanja pojedinačnih komponenti, kao što su ekran, mikrofoni, zvučnici, konektor punjenja…

Kako je onda telefon vodootporan?

Nije. Na različite načine proizvodjači pokušavaju da učine telefon što otpornijim na prodiranje vode do unutrašnjosti telefona, odnosno matične ploče. To ćemo detaljno prikazati na videu, ali najčešći način kako se to radi jeste duplim trakama na spojevima izmedju ekrana i kućišta telefona, kao i izmedju ledja i kućišta, dok su otvori za mikrofon, zvučnik, slušalicu zadihtovani gumicama kroz koje ne bi trebalo da prodje voda. Medjutim, to se vrlo često dešava i sami proizvodjači odbijaju sa garancije telefone koji su kvašeni. Zašto? Zbog toga što na indikatorima za tečnost tačno može da se vidi je voda ušla u telefon, kuda je ušla i šta je oštećeno. Apple je primer proizvodjaca koji nikada ne uvažava garanciju iako njihovi uredjaji (iPhone) imaju IP67 ili IP68 sertifikat vodoneporopustivosti (waterproof, not water-resistent). Ukoliko Vam telefon upadne u bazen, hlor će oštetiti duple trake, i telefon ne mora biti fizički oštećen spolja da bi voda prodrla u njega. Ako upadne u more, so će pojesti sve 🙂 Ukoliko vam upadne u Dunav, zavisno od dubine, voda će ispariti i najčešće neće biti nikakve posledice po telefon. Onda se ponovo nameće pitanje:

Šta da radim ako mi telefon update u vodu?

 1. Isključite ga odmah
 2. Nemojte ga puniti
 3. Donesite ga u servis odmah

Svakim odgaganjem povećavate šansu:

 • da dodje do kratkog spoja
 • da oštetite više komponenti
 • da telefon prestane da radi bez šanse da se popravi, i što je najgore od svega
 • da ostanete bez podataka

Pirinač i telefon

Da li da stavim telefon u pirinač kada upadne u vodu?

NE

Pirinač može da pokupi vlagu iz nekog prostora ali ne i vodu. Pokušajte ovo da istestirate tako što ćete u jednu posudu sipati pirinač a u drugu vodu i pogledajte da li će voda nestati iz prve posude.

Da li postoji šansa da se telefon popravi nakon kvašenja?

Uvek. Uz manje ili veće ulaganje, sve sve može popraviti. Mi uvek predpostavljamo da su Vam mnogo bitniji podaci od samog uredjaja, tako da nam je prioritet prilikom popravke telefona koji je bio u vodi da se sacuvaju podaci uz neophodna ulaganja da telefon ponovo bude funkcionalan.

Ukoliko imate bilo kakvih dodatnih pitanja, pišite nam u komentarima i obavezno pogledajte naš video na ovu temu.

Sex Cam

1 comment

  Оставите одговор

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *