Zamena ekrana i zamena stakla na mobilnom telefonu – 2 stvari na jednom mestu, Phone4u

Zamena ekrana i zamena stakla na mobilnom telefonu – 2 stvari na jednom mestu

Ako ste razbili mobilni telefon (smartfon) prvo pitanje koje se nameće je šta treba popravljati. Ovo nije tako jednostavno za shvatiti iz razloga što različiti proizvodjači koriste različite tehnologije prilikom pravljenja samog telefona. Ono što se još češće dešava je da jedan proizvodjač (najviše Samsung) koristi više različitih tehnologija prilikom pravljenja svojih smartfona pa je jako lako da dodje do zabune.

Zbog toga ćemo sada detaljno objasniti svaku popravku i za početak ćemo ih podeliti u tri osnovne grupe:

Zamena ekrana

Zamena ekrana na mobilnom telefonu podrazumeva da se menja ceo prednji panel telefona (LCD, touch screen i staklo) novim prednjim panelom.

Ovo se radi u slučajevima:

  1.  kada je razbijen LCD – tačnije ne vidite sliku na telefonu
  2.  kada je staklo toliko oštećeno da bi prilikom same zamene stakla pukao i LCD
  3.  kada je staklo oštećeno na odredjenim mestima i postoji mogućnost da se polome kristali koji daju sliku
  4.  zakrivljenih ekrana (Samsung Galaxy S6 edge, S7 edge, S8, S8+)
  5.  kada ne može da se radi reparacija stakla na ekranu iz razloga što su touch screen (digitajzer) i LCD zalepljeni UV lepkom ili OCA trakama a elektronika im je fizički odvojena (najčešće na LG i Lenovo telefonima)
  6.  kada su svi ostali vidovi zamene neisplativi (npr. ako je zamena kompletnog panela 5500 dinara a zamena stakla 5000 dinara)

Ovo je ujedno i najbolji i najkvalitetniji servis koji možete da odradite na svom telefonu, ali vrlo često nije najisplativiji, pogotovo u slučajevima kada cena samog ekrana zbog tehnologije izrade prevazilazi cenu telefona (Samsung Galaxy S2, Galaxy S3, Galaxy S4).

Kod nas u servisu ova opcija je preporuka i za one koji ne mogu da ostave dugo telefon, jer ova vrsta popravke zahteva do sat vremena zadržavanja telefona.

Zamena touch screen-a (digitajzera)

Kod ekrana kod kojih su touchscreen i staklo u jednom radi se zamena samog touch screena. Ovo podrazumeva da na telefonu ostaje stari ekran (LCD, TFT), pošto su ovi ekrani bili mnogo češći kod prvih generacija smartfona (iPhone 3G, iPhone 3GS), ali i sada se mogu pronaći na nekim serijama niže klase telefona (Samsung Galaxy Grand Prime, Galaxy Core itd…).

Kod ovakve popravke menja se samo touch screen koji je ujedno i staklo koje je slomljeno. To što vrlo ćesto digitajzer radi nakon lomljenja ne znači da je puklo „samo staklo“ i da samo ono treba da se promeni, već se menja touch screen sa svom elektronikom. Prednost toga što LCD i touch screen nemaju dodira jedan sa drugim je veoma jeftina cena zamene novim delom.

Na tablet uredjajima se takodje najčešće menja samo touch screen, što je slučaj kod skoro svih samsungovih modela kao i kod iPad-a. U retkim slučajevima kao što je Apple-ov iPad Air 2 i iPad Pro mora da se menja ceo LCD i touch screen jer su spojeni.

Reparacija ekrana

Reparacija ekrana ili reparacija stakla na mobilnim telefonima vrši se kada je slomljeno površinsko staklo na telefonu. Pre same reparacije ekrana jako je bitno utvrditi da li su LCD i touch screen potpuno ispravni. Ukoliko neka linija touch-a ili ceo touch screen ne rade mora se menjati ceo ekran i tada zamena stakla nije moguca. Ukoliko je sve ispravno i može da se radi reparacija koraci koje je potrebno odraditi su sledeći:

  • Potrebno je odvoiji ceo prednji panel od telefona – kod iPhone ovo je najbrži korak dok je kod Samsung Galaxy modela na kojima se radi reparacija ovo veoma teško jer je fabrički lepak koji drži ekran spojen za kućište veoma jak a LCD-ovi su debljine 1mm i vrlo lako može doći do pucanja ekrana već na samom početku procesa
  • sledeći korak je odvajanje slomljenog stakla od samog ekrana. Ovde je veoma bitno da se ne ošteti ni jedan sloj ekrana. Ukoliko staklo prilikom odvajanja zagrebe površinu ekrana mora se menjati i polarizator. Polarizator je film folija debljine 0.1mm i služi za davanje boje ekranu.
  • zatim je potrebno potpuno očistiti ekran od lepka, skinuti stari polarizator pa opet očistiti ekran da bude savršeno čist.
  • sledeći korak je nanošenje novog polarizatora.
  • zatim se zavisno od modela telefona stavlja OCA traka ili UV lepak – Kod svih iPhone modela se nanosi OCA lepak da ne bi došlo do oštećenja pozadinskog osvetljenja ekrana u vidu svetlijih ili tamnijih mrlja po ekranu, dok se kod Samsungovih modela koristiti UV lepak jer kod njih pozadisko osvetljenje nije fižički odvojeno od samog ekrana. Više o ovome možete pogledati na našem YouTube kanalu gde smo detaljno prikazali proces posavljanja novog stakla na različite modele telefona.
  • sledećih par koraka se potpuno razlikuju u slučaju zamene stakla kod Samsungovih i Apple-ovih smartfona
    • iPhone
      • nakon nanošenja OCA trake na ekran se postavlja novo staklo
      • u specijalnog presi visokog pritiska se radi laminacija (spajanje stakla za ekran)
      • kada se ekran izvadi sa laminacije izmedju stakla i ekrana se vide balončići ili žute mrlje kao što možete da vidite na ovom videu.
      • nakon ovog koraka se novi ekran stavlja u cev (debubler) koji pravi vakuum i „izvlači“ te balončiće, posle čega je novo staklo savršeno spojeno za ekran i nema nikakvih balončića, fleka i ostalih anomalija.
      • sada se menja backlight (pozadisko osvetljenje), koje se razlikuje u zaisnosti od modela. Kada se radi zamena stakla na iPhone 5, iPhone 5S, iPhone 6, 6 Plus ono se skida i menja kao što smo vam već prikazali na videu gde radimo zamenu stakla na iPhone 6. Kod iPhone 6S, iPhone 6S plus, kao i iPhone 7 i iPhone 7 Plus se menja pozadisko osvetljenje i force touch pa je ova zamena dosta kompleksnija i komplikovanija.
      • nakon svega ovoga vraćamo ekran na svoje mesto i telefon je spreman za korišćenje 🙂
    • Samsung
      • nakon nanošenja UV lepka postavlja se novo staklo
      • prilikom postavljanja stakla treba istisnuti sve balončiće i sav višak lepka da novi ekran ne bi bio predebeo, te samim tim neće moći da se uklopi u kućište.
      • sada se ekran ubacuje u UV lampu i nakon nekog vremena se vadi iz nje
      • sav višak sada stvrdnutog lepka se čisti i ekran je spreman za ugradnju
      • pošto UV lepak ima osobinu da isparava, mi sve Samsungove uredjaje zadržavamo u servisu oko 48h nakon završene reparacije da bismo mogli da ih očistimo pre same ugradnje. Ovo je veoma bitno iz razloga što usled isparenja koje lepak pravi može doći do zamućenja prednje kamere i senzora za blizinu što može prouzrokovati manju ili preteranu preosetljivost što se manifestuje tako da se ekran ne isključuje uopšte kada ga približite licu ili se isključuje odmah nakon uspostavljanja poziva pa morate da čekate da neko drugi prekine vezu ili da kliknete na home dugme ili dugme za gašenje da bi dobili sliku na ekranu i nakon toga prekinuli vezu. Ovo može da bude veoma iritantno i to je razlog zbog čega je potrebno da isplanirate vreme kada ćete telefon ostaviti u servisu, tj. vreme kada Vam najviše odgovara da ostanete bez svog ljubimca 🙂
      • posle ovoga se ekran lepi nazad na kućište i nakon sat vremena je spreman za korišćenje.

„Ovde pogledajte koja je cena zamene slomljenog stakla za Vaš telefon“

Još jednom naglašavamo da je sam LCD vašeg telefona tanak samo 1mm i potreban je izuzeno visok nivo stručnosti i izuzetno skupa oprema da se reparacija izvede uspešno. Cena samog novog stakla je najmanja stavka iako deluje da „samo staklo treba da se zameni“ pa dobro pazite prilikom odabira servisa u koji nosite telefon jer nestručna zamena može da prouzrokuje potpunu nefunkcionalnost vašeg starog ekrana, ili delimičnu funkcionalnst, čime takodje nećete biti zadovoljni.

Pratite nas i na fbtwitter-u i prijavite se na naš kanal i budite u toku sa svim novostima, našom ponudom i zanimljivostima iz sveta mobilnih tehnologija.

 

176 comments

                                                                                                                                              Оставите одговор

                                                                                                                                              Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *