Objašnjenje zasečenih ekrana na novim smartphone-ima

U poslednje dve godine, inkluzija zasečenih (noč) ekrana slicnim onima koji se mogu videti kod iPhone X, iPhone XS, iPhone 11 Pro postao je dominantan trend u svetu modernog dizajna telefona, ali su misljenja o ovom trendu podeljena.

Objašnjenje zasečenih ekrana na novim smartphone-ima, Phone4u

Neki vole noč. Drugi ga ne podnose. U svakom slučaju, ako ste zbunjeni zasto zasto su nočevi ili zaseci zapravo tu, pokušali smo da napisemo kratak pregled svega što trebate da znate o nočevima pametnih telefona.

Sta je zapravo “notch” ekran?

Termin “notch” ekran odnosi se na ekrane pametnih telefona koje odlikuje nepravilan oblik na samim ivicama uredjaja, najčesce u gornjem delu, za razliku od ekrana koji imaju potpuno pravilan oblik, bez usecanja.

Objašnjenje zasečenih ekrana na novim smartphone-ima, Phone4u

Ipak, tačna svrha svakog “notch”-a je različita, ali zajednicko je da uglavnom sluzi za smeštanje senzora, zvučnika i prednjih kamera.

Odakle dolazi prvi “notch” ekran?

Iako je apple-ov iPhone X učinio popularnim “notch” ekrane, “Essential”-ov PH-1 pametni telefon je bio prvi primeceni uredjaj koji je inkorporirao ovakav ekran.

Objašnjenje zasečenih ekrana na novim smartphone-ima, Phone4u

Ovaj telefon, PH-1, je najavljen u maju 2017., a izasao je u avgustu 2017 i izazvao je vrlo pomešane reakcije. iPhone X nije bio zvanično najavljen pre septembra i poseduje nesto širii “notch” dizajn. U svakom slučaju, zasluge sleduju Apple-u za popularizaciju ovakog izgleda ekrana.

Zašto moderni telefoni imaju “notch”?

Opcija “notch” ekrana je stvar izbora proizvodjaca, koja mu omogućava bolji odnos ekrana i veličine telefona, smanjen fizički  faktor forme i nudi korisniku više prostora na ekranu pomerajući Android-ov “status bar” u prostor ekrana koji okružuje “notch”.

Razlog za protivljenje “notch” ekranima najbolje se vidi u razlikama izmedju “infinity” ekrana kakav je kod Samsung Galaxy S8, u poredjenju sa ekranom iPhone XR-a, koji je “tečna retina”.

Objašnjenje zasečenih ekrana na novim smartphone-ima, Phone4u

U suštini, “notch” omogućava vise prostora na ekranu i, posebno kada se kombinuje sa tanjim okvirima, ovakav dizajn pametnih telefona se iskoristi kao prednost u odnosu na konkurenciju.

Prave, opipljive prednosti su to što se vidi jasna razlika izmedju dve vrste ekrana, i na kraju krajeva, mnogo je lakše koristiti (i prodati) uredjaj sa većom površinom u odnosu na kućište u odnosu na onaj sa manjim prostorom za ekran.

Objašnjenje zasečenih ekrana na novim smartphone-ima, Phone4u

Kakve vrste nočeva postoje?

“Klin”

Objašnjenje zasečenih ekrana na novim smartphone-ima, Phone4u

Iako to nije prvi zasečeni ekran koji se pojavio na tržištu, noč koji izgleda kao klin a prvi put se pojavio na Apple-ovom iPhone X i svim kasnijim uredjajima posle njega, kao što su iPhone XS, XS Max, iPhone 11, iPhone 11 Pro, 11 Pro Max, i trenutno je najpopularniji i najprodavaniji, naravno sa telefonima kojima je opremljen. 

Osim iPhone uredjaja, ovakav zasečeni displej se može naći i na ponekom Androidu kao npr. LG G7 ThinQ i Huawei P20 Pro

“Suza”

Objašnjenje zasečenih ekrana na novim smartphone-ima, Phone4u

Kada je Apple lansirao zasečene ekrane, mnogi proizvodjači koji koriste Android platformu su videli šansu za unapredjenjem svojih uredjaja tako što će povećati odnos ekran-kućište i uspeli su da dodju do dizajna koji izgleda kao da ekran ima suzu na sredini, ali zato je iskorišćenje prostora na ekranu maksimalno. Ponekad ova kompromis vodi ka tome da se smanjuju mogućnosti selfie kamere, pa i do toga da su neki proizvodjači izbacili otključavanje putem skeniranja lica, kao npr. Huawei Mate 20 Pro.

“Rupa”

Objašnjenje zasečenih ekrana na novim smartphone-ima, Phone4u

Početkom 2019., proizvodjači su se odlučili da predstave potpuno novu vrstu zasečenog ekrana, tačnije ekran sa unapred predvidjenom rupom za selfie kameru.

Kao što možemo da vidimo iznad, displej se prostire do svih ivica kućišta, sa desne i leve strane, kako gore tako i dole.

Tek kada je Samsung objavio Galaxy S10, Galaxy S10 Plus i Galaxy S10e, ovaj izgled je postao izuzetno popularan.

Težnja za što većim ekranom u odnosu na kućište nas je dovela do toga da danas imamo uredjaje kakve imamo a trendovi su takvi da ćemo uskoro imati savitljive telefone kao što je već prikazano na Samsung Galaxy Fold.

Sex Cam

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *