Kako odabrati novi mobilni telefon?, Phone4u

Kako odabrati novi mobilni telefon?

Nedavno smo pisali na temu „Najbolji pametni telefoni koje sada možete kupiti“ i ovom prilikom nećemo detaljno o njima pisati. Sada ćemo obratiti pažnju na telefone srednje i niže klase u cenovnom rangu od 150 do 400 evra.

Počnimo od najzastupljenijeg brenda kod nas a i šire.

Samsung – ukoliko se odlučite za bilo koji model, nema puno greške.

  • Jeftiniji modeli su sporiji, uradjeni od plastike, sa nekim karakteristikama koje su OK da izdrže dve godine i to je to. Za njih je servis relativno jeftin (sam servis i delovi nisu skupi ali vrlo često umeju da predju 50% cene tržišne vrednosti telefona – primer Samsung Galaxy J3 – nov telefon je 150 evra a ekran za njega je 80), delovi su lako dostupni i softverska podrška od strane Samsunga je perfektna. Ovi telefoni se kod operatera često mogu dobiti za dinar ili uz neku malu doplatu na najmanjim paketima. U slobodnoj prodaji se mogu svuda naći i uz malo tražnjenja i cenjkanja možete ih dosta povoljno kupiti.  U ovoj klasi je svakako Samsung Galaxy J5 bilo model za 2015 ili 2016 godinu, sasvim pristojnih karakteristika, veličine ekrana i brzine. Sa cenom od nekih 180 evra on je više nego odličan nov telefon za malo para.
  • Malo skuplji modeli od 200 do 300 evra se već dosta razlikuju. većina ih je uradjena sa metalnim kućištem, takodje imaju super AMOLED ekrane, procesori su im bolji, brži, i samim tim telefoni su dugotrajniji. Ovde mena mnogo lutanja medju modelima. Trenutno najveći plus ima Samsung Galaxy A5 2016 koji je sa svojom brzinom, veličinom ekrana i celokupnim izgledom najbolji izbor u ovom cenovnom rangu. I za njih su, kao i za sve ostale Samsunge delovi lako dostupni, softverska podrška je neizostavna i generalno na ovakve telefone nema puno reklamacija.
  • Telefoni preko 300 evra – ovde imate zaista veliki izbor, nova C serija koja je uradjena kompaktno, sa super AMOLED ekranima. U ovoj klasi možeete pronaći i telefone iz Premijum serije kao što su Galaxy S6 i galaxy S6 edge o kojima nećemo puno pričati jer su već dovoljno rekli za sebe kada su bili aktuelni modeli. Od nas naravno, zajedno sa S7 i S7 edge imaju najveću preporuku.

Kako odabrati novi mobilni telefon?, Phone4u

apple – ako je nov, po svemu je favorit

  • Jeftinijih modela nema, najjeftiniji apple-ov telefon je iPhone 5S, model kao model star 4 godine i nov košta oko 300 evra. O njemu nemamo šta puno da kažemo, a da već nije rekao sam za sebe. Retko se kvari, softverska podrška od apple-a je više nego savršena, sa garancijom od godinu dana ovo je odličan telefon za svotu novca koju za njega morate da izdvojite. Tu je i prošlogodišnji model iPhone SE koji je više bio izvikan nego prodavan, sa procesorom iz iPhone 6S a dimenzijama 5S-a ovo je odličan telefon ali i dalje sa cenom od 420 evra nije posebno popularan jer se za istu svotu novca može kupiti polovan iPhone 6S, za koji ćemo se složiti da je daleko privlačniji od SE-a. Sto se tiče servisa za iPhone delovi su lako dostupni, i same popravke traju ne više od par sati.

Kako odabrati novi mobilni telefon?, Phone4u

HUAWEI – brend u ekspaniziji

  • Od jeftinijih modela tu su P8 lite i P9 lite koji su zaista populani telefoni. Sa cenama od oko 200 evra opremljeni boljim procesorima od Samsunga u tom cenovnom rangu. Sto se servisa za njih tiče, softverski su retko na popravci, odlično su optimizovani i  ukoliko se ne igrate sami sa ROM-ovima nemate brigu da će im se nešto desiti. Ukoliko ih razbijete, oštetite i slično ponekad može doći do malog zastoja dok se ne pronadje deo odgovarajućeg kvaliteta.
  • Sredine ovde nema, odmah idemo na malo skuplje modele koji su ujedno i premijum modeli od HUAWEI-ja, P8 i P9. Svojim kvalitetom su opravdali cenu od 350 do 400 evra. U kupovini ovih uredjaja često presudjuju utisci drugih korisnika koji su svoja iskustva podelili na forumima Za sada su se pokazali kao zaista pouzdani i dobri telefoni.

Kako odabrati novi mobilni telefon?, Phone4u

SONY – brend u zalasku

  • Ovde ćemo malo dugačije pristupiti – Kao što se za OPEL kaže – Da nema FORDA bio bi najgori.
  • Što se sonija tiče, sama ideja i proizvod nisu loši. Medjutim prvi problemi nastaju sa prvim otvaranjem telefona. Na tržištu ne postoje dovoljno kvalitetni delovi za njega, servisna podrška je loša. Vrlo čest slučaj je da dodje do kratkog spoja na ploči prilikom kačenja novog dela na ploču (toliko su nekvalitetni delovi). A i ukoliko prodje bez kratkog spoja i ostalih nuspojava, loš kvalitet delova izaziva disfunkciju telefona i više nikad neće biti isti kao pre otvaranja. Što se same kupovine tiče, u slobodnoj prodaji ih ima zaista malo, uglavnom se kupuju kod operatera, što je možda u slučaju sonija i najbezbolnija varijanta jer imate garanciju, osim u slučaju fizičkog oštećenja. Sve u svemu, neisplativi su za kupovinu, a naročito za održavanje.

Kako odabrati novi mobilni telefon?, Phone4u

LG – može da prodje

  • Sto se LG-ja tiče i skuplji i jetiniji modeli su skroz OK, naročito od prosečnog korisnika koji od telefona ne zahteva svemirski brod. Za ovaj brend generalno servisna podrška je odlična, delovi su dobri i lako dostupni, softverska podrška takodje ne izostaje. Ovaj brend generalno ima veliki plus jer je prilagodjen prosečnom korisniku

Kako odabrati novi mobilni telefon?, Phone4u

FORD – TESLA, MEIZU, XIAOMI, WIKO, VIVO, UTOK, BLU i ostali za koje će vam prodavac reći da ima specifikacije minimum kao iPhone

Prvo i osnovno zašto je to laž?

  • Zato što kada bi samo softver „zakucao“ za iPhone i Samsunga imate legitiman softver koji ubacite u telefon i on nastavi sa nesmetanim radom, uz napomenu da se to neuporedivo redje desava kod Samsunga, iPhone, LG, Huawei… u odnosu na gore nabrojane. Druga vrlo bitna stvar jeste da ne postoji nabavka rezervnih delova koji rade i na koji može da se da garancija. Primetili smo da istog trenutka nakon kupovine ovakvih uredjaja ljudi dolaze kod nas i u druge radnje da traže masku, foliju, staklo itd i za njih nema cak ni dodatne opreme. Ovo je tek prvi problem na koji nailazite. Onda ce kupac pokušati na Ali-expresu pokušati da kupi futrolu, ali za veliku većinu čak ni tamo ne postoji ništa vezano za te telefone. Zatim će pokušati da instalira aplikaciju, možda i uspe, ali samo do prvog ažuriranja softvera kada će ceo play store da se prebaci na kineski jezik. Onda će nezadovoljni korisnik opet doći kod nas i dobiće isti odgovor kao i za furolu kada je prvi put bio. U tom slučaju karakteristike tipa octa-core procesor za 2,7GHz i 4GB rama, kamera od „koliko hoćeš“ megapiksela ne znače ništa. Najgori momenat je kada korisnici ovaj telefon  kupe preko mreže za dinar, slome ekran i onda im za taj ekran traže preko 10000 dinara za popravku – u prevodu „Ne platiš na mostu, platiš na ćupriji“.

Pratite nas i na fbtwitter-u i prijavite se na naš kanal i budite u toku sa svim novostima, našom ponudom i zanimljivostima iz sveta mobilnih tehnologija.

 

 

 

Sex Cam

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *