MacBook Pro 2016 – sve što treba da znate, Phone4u

MacBook Pro 2016 – sve što treba da znate

Posle dugog čekanja pre par dana su nam iz Apple-a konačno predstavili nove MacBook Pro modele. Većina glasina je i ovaj put bila potpuno tačna što je sve češći slučaj sa Apple-ovim proizvodima. Novi MacBook Pro zaista ima OLED touch traku koja mijenja red funkcijskih tipki a zove se Touch Bar.

Kao i do sada, MacBook Pro modeli dolaze u dve dimenzije od 13″ ili 15″ a dostupne su u Silver ili Space Gray boji. Novi uredjaji sada imaju dva puta veći trackpad sa ForceTouch tehnologijom a pokreće ih posljednja Skylake generacija Intel procesora. Tu je i Touch ID senzor koga prati i novi T1 čip kojeg je dizajnirao Apple. Novi 13″ MacBook Pro je više od 200g lakši od prethodnika i 17% je tanji. Model od 15″ težak je samo 1,8kg, tanji je od prethodnika za 14%.

MacBook Pro 2016 – sve što treba da znate, Phone4u

Touch Bar je definitivno najveći novitet ove i biće u stanju da izvrši više funkcija nego što je to do sada bilo moguće. Kada koristite multitasking Touch Bar skraćenice se menjaju zavisno od aplikacije koja se koristi. Postoji mogućnost da Touch Bar nudi prepravku teksta za vreme kucanja, a ima i zasebnu komandu za pozivanje Siri u pomoć. Nova traka ima pametne komande za mnoštvo Apple aplikacija kao što su iWork paket, iTunes, Terminal, Photos, Finder a developeri će moći, naravno, da razvijaju posebne komande i skraćenice za svoje aplikacije.

Touch ID senzor koji se ugrađuje u nove MacBook Pro modele je druga generacija koja dolazi sa zaštitnim slojem od safirnog kristala. Skeniranjem otiska moći će da se otključa Mac, promjeni korisnički nalog, potvrdi Apple Pay kupovina na internetu i slično. Novi T1 čip koristi i Secure Enclave tehnologiju kao na iPhone modelima i pruža zavidan nivo sigurnosti. Oba nova MacBook Pro modela dolaze sa po četiri Thunderbolt 3 porta koji su kompatibilni sa USB-C uređajima i podržavaju DisplayPort 1.2 standard. Bilo koji USB-C ili Display Port moći će da se direktno, bez adaptera, zakače na nove portove a pomoću adaptera vrlo lako se mogu transformisati u HDMI ili VGA portove, praktično.

MacBook Pro 2016 – sve što treba da znate, Phone4u

MacBook Pro od 13″ nudi Intel i5 ili i7 procesor sa integrisanom Intel Iris grafikom koja ima 64mb eDRAM memorije i u proseku je 103% brža tokom igranja igara i 76% brža prilikom uređivanja videa i prilikom izrade 3D grafike. Jači 15″ model koristi i7 četverojezgarni procesor i Radeon Pro grafiku koja je izrađena na novoj 14nm Polaris arhitekturi a može da se uzme i sa 4GB VRAM memorije.

MacBook Pro 2016 – sve što treba da znate, Phone4u

Cene počinju od 1499$ za osnovni MacBook Pro od 13″ koji ne sadrži ni Touch Bar ni Touch ID, i koji se zato reklamira kao zamena za MacBook Air. Oni koji žele te dodatke moraće da izdvoje još minimalno 300$. Sve detalje možete da vidite na službenoj stranici. Osim standardno paprenih cena moramo priznati da nam se jako dopada nova MacBook Pro generacija koja donosi dovoljno svežine u ustajali segment prijenosnih računara. Ovo su naravno cene u Americi i kod nas će verovatno biti nešto više ali o tome ćemo pisati kada Apple objavi cene za Evropu.

Pratite nas i na fbtwitter-u i prijavite se na naš kanal i budite u toku sa svim novostima, našom ponudom i zanimljivostima iz sveta mobilnih tehnologija.

Sex Cam

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *