5 netačnih mitova o iPhone baterijama, punjenu i potrošnji, Phone4u

5 netačnih mitova o iPhone baterijama, punjenu i potrošnji

Ovde ćemo vam pojasniti 5 mitova o Apple baterijama koji su potpuno netočni i o kojima odavno više ne morate brinuti.

Čini nam se da svaki put kada pogledamo u komentare ili na Facebook, neko uvek ima neki problem sa baterijom ili ima neko narodno rešenje kako produžiti radni vek baterije. Iako su neke od tih metoda tačne, često su potpuno netačne jer su nastale još pre 10 ili više godina u nekim drugim uslovima testiranja veka trajanja baterija.

Jedno je sigurno, baterije nikada dosta! Kako god Apple dodaje nove funkcije na iPhone, tako se nama uvijek čini da baterija traje kraće, iako je to po svim testovima potpuno netačno. Baterije novih uređaja uvek traju duže ili isto, čak i sa svim novim funkcijama, samo što u većini slučajeva mi koristimo uređaj sve više i više.

Prvi Mit: Baterija mora biti do kraja ispražnjena pre nego što je ponovo stavite na punjenje

Ovaj mit vidim najčešće. Pre smo imali takozvane glupe baterije. Glupe zato što su znale da zaborave koliki im je kapacitet, pa ako ih punite na pola one zaborave da to nije ceo kapacitet, pa se onda i gase na pola. Da bi se rešili ovog problema trebali biste da istrošite bateriju nekoliko puta do kraja i onda je napuniti do 100%, kako bi se baterija probudila iz kome i setila da ima više kapaciteta nego što misli. Ovakve su bile nikl-kadmium ili nikl-metal hydrid baterije, ali one se više ne koriste u pametnim telefonima.

5 netačnih mitova o iPhone baterijama, punjenu i potrošnji, Phone4u

iPhone i većina modernih uređaja koriste Litium-Ion baterije koje nemaju ovaj problem s kapacitetom. I sam Apple kaže:

Punite Apple litium-ion baterije kad god hoćete. Nemate potrebe da čekate da se isprazni do kraja. Litium-ion baterije rade po broju ciklusa pražnjenja. Jedan ciklus pražnjenja je završen kada potrošite 100% kapaciteta. Ali ne 100% od jedanput ili iz jednog punjenja. Na primer, ako jedan dan potrošite 75% baterije pa je napunite preko noći a drugi dan potrošite još 25% to se računa kao jedan ciklus pražnjenja. Ponekad jedan ciklus može trajati par dana, a ponekad možete potrošiti nekoliko ciklusa dnevno zavisno od toga koliko koristite uređaj.

Znači jedno punjenje nije jedan ciklus. Jedan ciklus je kombinacija 100% pražnjenja s nekoliko punjenja. Sa litium-ion baterijama kapacitet baterije se pomalo smanjuje sa brojem ovih ciklusa. Zato iPhone koji je star 2 godine nema isti kapacitet kao novi iPhone, nego nekih 80%. Prema izjavama stručnjaka, Applove litium-ion baterije su jedne od najboljih na tržištu što se tiče zadržavanja kapaciteta nakon velikog broja ovih ciklusa. Zato nije čudno videti iPhone star 4/5 godina sa istom orginalom baterijom koji još uvijek radi, ali naravno s manjim kapacitetom. Ako imate stariji uređaj, najbolje vam je da zamenite bateriju, jer će Vam tada kapacitet biti kao na novom uređaju.

Sa obzirom da nakon svakog ciklusa baterija radi malo slabije, ponekad je potrebno isprazniti bateriju do kraja kako bi software saznao novi kapacitet. Recimo svakih 6 meseci, ali to će se desiti i bez brige i razmišljanja o tome. No, to je nepotrebno na novijim uređajima, jer oni u sebi imaju softver koji pravi kalibraciju trajnosti baterije sam od sebe. Jednom rečju, ne praznite bateriju do kraja i ne razmišljajte kad je punite. Punite je kad vam je to potrebno. Neće biti nikakve razlike!

Drugi Mit: Punjenje baterije preko noći ili na duže vreme nakon što je 100% puna, smanjuje kapacitet i uništava trajnost baterije

Ovo je takođe bilo tačno i još uvek je tačno za neke uređaje ali ne i za iPhone. Neke starije baterije, pa čak i neke litium-ion baterije ranih generacija su se mogle da se prepune, previše zagreju, ili da poptuno prestanu sa radom.

Već godinama Apple koristi pametne punjače koji prestaju da pune bateriju nakon što je 100% puna.

Ovo je uvedeno na Apple laptopima prije 10 godina, iako danas većina laptopa koristi istu tehnologiju. Baterija se puni do 100%. Punjač prekida punjenje na 100%. Kada baterija padne na 99% punjač je dopuni do 100% i tako celu noć, odnosno onoliko dugo koliko je baterija na punjaču.

5 netačnih mitova o iPhone baterijama, punjenu i potrošnji, Phone4u

Kada čujete novosti o baterijama koje su se pregrijale i eksplodirale, u većini slučajeva se radi o uređajima koji su postavljeni na mesta na kojima ne mogu normalno da se hlade ili se koristi loš punjač koji ne radi kako treba.

Kad smo već kod punjača baterija.

 

Treći Mit: Uvek morate koristiti Apple punjače, inače ćete uništiti bateriju

Naravno da će Apple ili bilo koja druga kompanija reći da koristite njihove punjače. Jer, ako vam se pokvari orginalni punjač, zašto ne biste dali Appleu umesto nekom drugom $20-$50 za novi? Ali ako pogledate službenu stranicu Applea ili uputstvo za korištenje, videćete da je “preporučeno” koristiti službene Apple punjače.

E sada, moderni USB punjači se prave po standardu USB punjenja koji dozvoljava određeni odstup voltaže i amperaže od orginala, ali u većini slučajeva vam ovo neće uništiti bateriju nego samo usporiti ili ponekad ubrzati punjenje. Tako na primer, punjač za iPad će napuniti iPhone brže od orginalnog iPhone punjača, ali ovo važi i za punjače koji nisu proizvedeni od strane Applea.

Ali ne zaboravite, iPhone je dovoljno pametan da uzima samo onoliko struje ili napona koliko mu je potrebno, a ne koliko mu punjač šalje.

5 netačnih mitova o iPhone baterijama, punjenu i potrošnji, Phone4u

Znači, ako koristite Appleov punjač ili neki punjač od kompanije kojoj verujete (na primer, ja već godinama koristim LDNIO), onda ne morate da brinete o ovome.

S druge strane, ako kupite punjač od neke kompanije za koju nikada niste čuli, koja postoji par meseci i nema ni profesionalnu i poštenu internet stranicu, sami ste krivi što ste kupili “mačku u džaku”.

Istražite malo po netu pre nego što kupite punjač. Naći ćete milion recenzija o punjačima. Ovde se slobodno vodite izrekom, “Koliko para, toliko muzike”.

 

Četvrti Mit: Zatvaranje Aplikacija u Swticheru poboljšava trajnost baterije

Istina je upravo suprotna u većini slučajeva, a evo i zašto. Svi većinom gledamo pametne telefone kao  mini računare. Ako imate 10 aplikacija otvorenih u isto vreme, baterija na laptopu će vam trajati kraće. To zvuči normalno i jeste tako. Na sreću, iPhone ne radi na isti način kao laptopovi.

Šta više, kada pritisnete home dugme i aplikacija više nije vidljiva na pozadini, iOS automatski aplikaciju stavlja na pauzu. Odnosno, aplikacija ostaje u RAM memoriji, ali ne koristi CPU i praktično je ugašena  što se tiče baterije. Kada zatvarate aplikacije putem nekog tweka ili jednu po jednu, za to koristite CPU, što vam ustvari troši više baterije nego da ste aplikaciju ostavili u pozadini. Isto tako, kad vam treba ponovo aplikacija se mora učitati ponovno u radnu memoriju, što koristi CPU i troši još više baterije.

5 netačnih mitova o iPhone baterijama, punjenu i potrošnji, Phone4u

Znači, zatvaranje aplikacija u pozadini je potpuno nepotrebno.

Izuzetak: E sada, neke aplikacije, naručito za komunikaciju i društvene mreže, koriste takozvani “background app refresh”. Isti dozvoljava aplikacijama da rade u pozadini. Ova vrsta aplikacija bi vam i te kako mogla trošiti bateriju. Zato, umesto da ih zatvarate da bi uštedjeli na bateriji, isključite pozadinski rad u podešavanjima i više o tome ne razmišljajte.

To možete isključiti tako što odete u Settings>>>General>>>Background App Refresh i stisnete “isključi”.

Ako niste sigurni koje aplikacije rade u pozadini, to možete lako videti tako što odete u Settings>>>Battery, pa pričekate dok se aplikacije izlistaju na dnu, pa kliknete na ikonu sata u gornjem desnom ćošku.

5 netačnih mitova o iPhone baterijama, punjenu i potrošnji, Phone4u

Ovo će vam pokazati koliko aplikacije rade u pozadini, a koliko su na pozadini. U nekim situacijama ćete videti da na primjer Facebook Messenger, Skype ili WhatsApp rade više u pozadini nego što ih koristite na ekranu i polako vam troše bateriju bez potrebe.

Osim toga, kako biste smanjili trošenje baterije, možete ugasiti nepotrebne obaveštenja. Ne samo da su dosadne i nepotrebne, nego vam bez veze troše više baterije svaki put kad se ekran upali.

 

Peti Mit: Gašenje Bluetootha, WiFi i GPS lokacijskih servisa povećava trajnost baterije

Ovo je nekad pomagalo i još uvek pomaže na nekim starijim uređajima sa starijom i lošom baterijom.

Međutim, prema istraživanjima, od iPhonea 5s pa na dalje gašenje ovih servisa vam vrlo malo pomaže. Puno manje nego što mislite, jer su ovi čipovi optimiziovani na minimalno korištenje baterije.

5 netačnih mitova o iPhone baterijama, punjenu i potrošnji, Phone4u

Tako na primer, lokacijske usluge koriste manje od 1% baterije  jer ne može svaka aplikacija da ukljuci GPS kad god želi, nego kada iOS zatraži lokacijua ista se deli sa svim aplikacijama koje koriste ili žele znati lokaciju. Znači samo jednom za sve aplikacije, a ne kad god one to hoće.

Ako želite minimizovati i optimizovati i taj 1% onda u podešavanjima iOS možete aplikacijama ograničiti pristup lokacijskim uslugama. Šta više, većini aplikacija lokacijske usluge nisu ni potrebne, a svaka aplikacija ih ima. Uglavnom kako bi znali gde ste i servirali vam bolje benere ili prodali nešto na osnovu vaše lokacije. Ako nije neka vrsta karte ili aplikacija koja vam prati trčanje i slično ili prognoza vremena, slobodno pogasiti pristupe da ne razmišljate o njima i tome koliko vam troše baterije.

Pristup možete da isključite u Settings>>>Privacy>>>Location Services i podesite da ih mogu da koriste lokaciju samo kad su uključene ili nikada.

5 netačnih mitova o iPhone baterijama, punjenu i potrošnji, Phone4u

Testovi su pokazali da gašenje svih radija (mrežnu antenu, bluetooth, WiFi, Location servis i GPS) stavljajući iPhone u Airplane mode, štedi nekih 25-30 minuta rada na dan, a čine iPhone neupotrebljivim.

Ako imate noviji uređaj, i treba Vam više baterije stavite iPhone u Low Power mode i to je to.

Još jedan dodatak ovome. Iako ove antene ne koriste puno baterije, postoji jedan specifičan slučaj kada je koriste puno više nego što je to normalno, a to je ako živite na lokacijama gde se ove antene ne mogu spojiti s mrežom zato što ste pod zemljom, u podrumu ili na lokaciji na kojoj vam je pristup mreži otežan. Ako vam iPhone stalno traži vezu, i nikako se ne može spojiti, ili se prebacuje sa 3g, na 4g pa na LTE radi slabog signala, onda će vam to potrošiti dosta baterije. Ako se spajate na slabu WiFi mrežu, iPhone će povećati potrošnju baterije kako bi WiFi antena dobacila dalje, te će vam to trošiti više baterije i slično. Ovo lako možete da primetite ako vam je nakon 60 minuta potrošeno više od 60% baterije, a niste ni koristili telefon.

Ne zaboravite, najviše baterije vam troši CPU pod naporom i ekran. Znači igranje igara, 4K video snimanje i editing i slično. Ako želite da uštedite bateriju za kasnije, stavite telefon u džep dok vam ponovo ne zatreba.

Pratite nas i na fbtwitter-u i prijavite se na naš kanal i budite u toku sa svim novostima, našom ponudom i zanimljivostima iz sveta mobilnih tehnologija.

Sex Cam

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *